The Truman Show Delusion

By nielsbonde, 25th February 2016

Toilet (2015) Scale model (1:20) 20 x 20 x 30 cm.

Niels Bonde är en av Danmarks främsta pionjärer inom digital konst. Hans agenda är politisk och aktivistisk.
I takt med att vår gemensamma användning av sociala medier ökar explosionsartat blir vi också mer och mer desillusionerade till att tro att vi är stjärnor i en ”reality show”. Den här illusionen har bidragit till att namnge en egen diagnos: The Truman Show Delusion. Namnet kommer naturligtvis från filmen där huvudkaraktären Truman Burbank ovetande växer upp i en ”reality show” och där alla andra runt omkring honom är skådespelare. Att The Truman Show Delusion har blivit en gemensam desillusion har försatt psykiatriska vårdinstitutioner i ett dilemma, om en patient inbillar sig vara förföljd av sin mobiltelefon eller tycker sig se övervakningskameror överallt så kan man inte förneka det. Sådan är verkligheten för de allra flesta av oss. Vi lämnar konstant spår efter oss på internet genom sociala medier och de samlas in och bevaras för framtiden. Allt vi gör och säger är av intresse i vår tids övervakningssamhälle.
Utställningens tema tar spjärn emot George Orwell och hans dystopiska roman 1984 från år 1949, en svidande kritik mot ett övervakningssamhälle i vardande; ”Nothing is your own except the few cubic centimetres inside your skull”. Även Joseph Hellers roman Catch 22 (1953 – 1961) hade en liknande tematik: ”Just because you´re paranoid doesn´t mean they aren´t after you” är ett klassiskt citat från boken.
LED-VERK

TWEET TWEET TWEET (2016)
LED-skärm 13 x 20 pixlar, 185 x 284 cm, loop 19:12 min
De konstnärliga uttrycken har tydliga paralleller till konst, film, musik och digitala medier. T ex till Mondrians neoplasticism. I det lysande LED-verket kan man tänka in en rörlig version av Mondrians Brodway Boogie Woogie, Ellsworth Kelly och popkultur. Referenser finns till discodansgolvet i filmen Saturday Night Fever med John Travolta liksom till de allra första GIF-animationerna på internet. Bilduttrycken i Bondes LED-verk oscellerar mellan abstraktion och figuration. De är gjorda för att ses genom en smartphonekamera.
Alla Niels Bondes LED-verk bygger på en hemmagjord teknik i lo-fi (low fidelity). Den estetiska idén är lånad från musikens genrer som medvetet väljer låg kvalitet för att skapa ett mer autentiskt ljud. Bondes LED-verk visar pixlar från rörliga bilder (film eller internet) i mycket stor förstoring. Han gör sin egen mjukvara, hårdvara och produktdesign.

 

SELFIE STICK (KYLS STRAND) (2015)
LED-skärm 168 x 112 cm, loop 6:00 min

Till och med de viktigaste händelserna i våra liv ser vi lika mycket genom våra TV-, dator- och smartphone-skärmar som med blotta ögat. LED-verket SELFIE belyser hur vi använder oss av ”visningar”, ”gillar”, ”ogillar” och ”följare” på Youtube, Facebook, Twitter och Instagram för varje bild och film som publiceras vilket i sin tur påverkar hur våra nya bilder ser ut, produceras och värderas. Verket SELFIE är en video som har pixelerats mycket grovt. Det bygger på en algoritm som reducerar filmens upplösning till 1:10 000. Filmens hastighet är sänkt till 1:10. Det innebär att mängden information i filmen har reducerats otroligt mycket.
Vad visas på skärmen? Ellen DeGenere´s ”Oscar selfie” fortsätter att slå rekord. Hon tweetade tt foto med sig själv, sin bror, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey, Bradley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyongó och Angelina Jolie med texten ”If only Bradley´s arm was longer. Best photo ever. #oscars” och den blev snabbt den mest re-tweetade bilden någonsin efter bara en timme. Än idag är den en av världens mest re-tweetade bilder på Twitter med 3.3 miljoner re-tweets. https://twitter.com/TheEllenShow/status/440322224407314432

EGITISTICAL GIRAFFE. TIN FOIL HELMET/BOUNDLESS INFORMANT (2014)
En teknologi för att dölja identiteterna på dem som använder online-system anonymt.
Hjälmen i aluminiumfolie är sinnebilden för den paranoides försök att försvara sig mot farliga radiovågor och strålning. Niels Bonde har gjort en hel serie foliehjälmar som fått titlar efter NSA:s spionprogram och med ett specifikt syfte med varje program; Boundless Informant, Cult weave, Evilolive, Fallout, Genie, Money rocket, Shiftingshadow,Yachtshop, Storm brew och Trafficthief. Ett program är till för att logga sin egen google-sökningshistorik, ett annat för att kontrollera sin telefon och ett tredje visar var man är.
I NEVER HAD HAIR ON MY BODY OR HEAD (1995)
Nallebjörn, övervakningskamera, monitor

 

IMG_2438

 

TOILET (2015)
SKALA MODEL 1:20, 20 X 20 X 30 CM
Mitt personliga, mest privata rum.
Det privata kan likaväl vara en privat egendom, något som ingen annan har rättigheter till liksom intima tankar eller känslor som inte berör offentligheten. Filosofen K E Løgstrup menar att varje enda enskild individ har något eget, är något eget, och att det runt den enklaste människan finns en zon som är onåbar.
När vi tittar in i modellen, genom kikhålet, blir vi själva övervakare som i lugn och ro kan se en annan människas mest privata utrymme. Verket är en tydlig metafor för en längtan efter ett privat rum, efter några kvadratmeter som man är ensam om att känna till.

 

Gallery Fagerstedt, Hälsingegatan 18, Vanadisplan, Stockholm.

February 25. – March 4. 2016